Yayınlandı: 28 Nisan 2012 laikelit tarafından Eskiler içinde

entel dantel ne varsa

Gazetecilikle ilgili bildiğim tek şey 5N 1K klişesi: Bir haber, içinde ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden, kim sorularının yanıtlarını vermelidir! İngilizcede buna 5W 1H deniyormuş. Wikipedia’ya şöyle bir uzanınca bizim iletişim fakültelerinde buna bir de “nereden?” sorusunu ekleyip 6N 1K diyenlerin olduğunu da öğrendim. Gazeteciliğe ve gazetecilere her zaman özenmişimdir ama amatör bir gazete okuru olmaktan öteye malesef ki gidemedim.

Amma velakin bu durum, birkaç gözlemimi paylaşamayacağım anlamına gelmiyor. Üstelik dikkat çekmek istediğim husus, yukarıdaki görece basit 5N 1K (ya da 6N 1K) düsturundan bile haberdar olmayı gerektirmiyor kanımca. Bu durum, ana akım medyayı ve haber sitelerini düzenli olarak takip etmeye çalışan bir okur olarak uzunca bir süredir aklıma takılıyordu. Öyle ki okuduğum haberlerin bir kısmında göze çarpan çok basit ve bariz bilgi eksiklikleri sonunda beni konuyla ilgili birkaç şey söylemeye itti.

Ne demek istediğimi son birkaç gün içinde rastgeldigim haberlerle açıklamak istiyorum. Fazla can sıkmamak için kısa haberler…

View original post 451 kelime daha

Yorum bırakın